Czekolada to produkt, który nie tylko doskonale sprawdza się jako samodzielny deser. Czekolada jest również niezastąpionym składnikiem ciast. To dzięki niej nabierają one szlachetnego smaku, stając się prawdziwymi perłami cukierniczymi.
Każdy miłośnik pieczenia powinien mieć w swojej książce kucharskiej choćby jeden przepis na ciasto czekoladowe. Dzięki niemu może zaskoczyć nawet najbardziej wymagających degustatorów. Takie ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale też fantastycznie wygląda. I wcale nie trzeba wkładać nie wiadomo ile pracy w jego dekorację. Jeśli chodzi o , to w pierwszej kolejności wymienić należy ciasta oparte na biszkoptach. Najlepiej sprawdzi się oczywiście biszkopt upieczony samodzielnie w domowych warunkach. 8 jajek połączonych z dwoma szklankami mąki pszennej i jedną szklanką mąki ziemniaczanej, doprawionych szklanką cukru pozwala upiec doskonałą bazę. Nie wolno przy tym zapominać, że do ciasta należy dodać dwie łyżeczki naturalnego kakao lub 6 rozpuszczonych kostek gorzkiej czekolady. Tak przygotowany biszkopt jest pulchny i doskonale wygląda. A czym go przełożyć?
Dla jednych najlepszym rozwiązaniem będzie klasyczny krem budyniowy. Inni mogą wybrać drylowane wiśnie połączone z odrobiną kremu. Każda z tych wersji sprawdzi się doskonale. Ci, którzy lubią łączyć wiśnie z czekoladą, mogą wykorzystać sok, w którym pływają owoce. Sok ten doskonale sprawdzi się jako poncz, którym można nasączyć biszkopt. Wtedy to jest on jeszcze wyraźniejszy w smaku. Zwieńczeniem dzieła może być natomiast domowa czekolada. Do jej przygotowania wystarczy sześć łyżek mleka, tyle samo łyżeczek cukru, sto gramów masła oraz oczywiście naturalne kakao. W pierwszej kolejności masło z cukrem i mlekiem rozpuszcza się, by uzyskać jednolitą masę. Na koniec stopniowo dodaje się kakao, które nie tylko nadaje smak, ale też zagęszcza polewę. Gdy jest ona idealnie kremowa, można polać nią ciasto z góry. Przepisy na ciasta dość często bywają skomplikowane. Ale są też i takie, których wykonanie nie wymaga specjalnych umiejętności.
Przykładem takiego ciasta jest bez wątpienia ciasto czekoladowe z wiśniami na bazie biszkoptu. W zależności, w jakiej formie zostanie ono podane, służyć może zarówno jako niedzielny deser, jak i jako tort urodzinowy. Jedno jest pewne – jego smak zaskoczy każdego.